Vrijwilliger Digi-Taalhuis Wolvega
Help jij graag anderen? Kun jij goed uitleggen aan anderen? Meld je dan aan als Vrijwilliger Digi-Taalhuis in Bibliotheek Wolvega.
Digi-Taalhuis Wolvega
Het Digi-Taalhuis is een samenwerking van de Bibliotheek met Firda. Het Digi-Taalhuis helpt met het vergroten van de kansen en mogelijkheden van de deelnemers. Het gaat dan om de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en/of de computervaardigheden. Het kunnen vragen zijn over het lezen van brieven en bijsluiters, het invullen van formulieren en digitale vaardigheden die nodig zijn voor praktische situaties.
We werken met verschillende methodes die speciaal ontwikkeld zijn voor deze doelgroep. De begeleiding wordt gedaan door vrijwilligers, zowel in groepjes als individueel. De coördinator van Firda zorgt voor ondersteuning van de vrijwilligers en de deelnemers.
Het DigiTaalhuis Wolvega is iedere woensdag geopend van 10.00 – 12.00 uur (m.u.v. schoolvakanties en feestdagen).
Wat ga je doen?
Als vrijwilliger stem je af met de coördinator van Firda wat de leervraag van de deelnemer is en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken. Dit kan individueel en in groepsverband zijn. Na overleg met de coördinator ga je onderzoeken met de deelnemers wat hun talenten zijn, wat ze graag willen in de toekomst en hoe ze dit kunnen bereiken. In overleg stimuleer je het aan de slag gaan met die basisvaardigheden en koppel je bevindingen uit de lessen terug waarbij je goede (werk)afspraken maakt. Je laat de deelnemers inzien welke andere basisvaardigheden hij of zij nog kan verbeteren.
Wat vragen wij?
Je bent oprecht geïnteresseerd in de deelnemers die je gaat ondersteunen waarbij je met een geduldige open houding luistert en meedenkt. Je bent vaardig met de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk) en/of digitale vaardigheden. Je bent minimaal 2,5 tot 3 uren beschikbaar en bereidt om deel te nemen aan trainingen en eventueel vrijwilligersbijeenkomsten.
Wat bieden wij?
- Interessant en zinvol vrijwilligerswerk waarin je van betekenis bent voor anderen en waarin je jezelf kunt ontwikkelen.
- Regelmatige begeleiding en inhoudelijke ondersteuning.
- Een vrijwilligersovereenkomst met goede voorwaarden.
- Onkosten- en reiskostenvergoeding indien van toepassing.
- Scholing en training.
- Vrijwilligersbijeenkomsten waarin ervaringen met andere vrijwilligers gedeeld kunnen worden.
- Een vrijwilligersabonnement na een proefperiode van twee maanden.
Ga je bij de Bibliotheek Zuidoost Fryslân aan de slag als vrijwilliger? Dan heb je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig. Deze vragen we gratis voor je aan.
Enthousiast geworden?
Heb je interesse in deze of een andere vrijwilligersfunctie? Of beschik je over talenten die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de Bibliotheek? Aanmelden als vrijwilliger kan online via onderstaand aanmeldformulier, door een e-mail te sturen naar info@bzof.nl of door langs te komen in de Bibliotheek. Samen gaan we het gesprek aan en kijken we naar de mogelijkheden om binnen de Bibliotheek Zuidoost Fryslân vrijwilligerswerk te doen.